LEGO-robotiikka

Haluaisitko hyödyntää legorobotteja peruskoulun fysiikan ja matematiikan oppitunneilla?
Perjantaina 27.3.2015 Helsingin yliopiston Minervatorilla (Siltavuorenpenger 5A) voit osallistua työpajaan, jossa harjoittelemme EV3- robottien käyttöä yläkoulun fysiikan ja matematiikan oppitunneilla. Työpaja ei vaadi aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai legoroboteista.
Työpaja on osa Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? -jatkokoulutustapahtumaan. Tapahtuma on maksuton (lounas omakustanteinen). Tapahtuman ilmoittautumisaikaa on jatkettu. Ilmoittautua voi osoitteessa http://bit.ly/robojatko tämän viikon keskiviikkoon 18.3.2015 saakka. Tapahtuma tarjoaa koulutusta myös robo-ohjelmoinnin, Arduinojen ja Racket-ohjelmoinnin parissa. Liitteenä tapahtumakutsu.
 
Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? – jatkokoulutus

Innokas-verkosto järjesti Kiinnostaako koodaus ja robotiikka -tapahtumakiertueen kahdeksalla eri paikkakunnilla EU:n koodaus- ja robottiviikkojen aikana syksyllä 2014. Järjestämme perjantaina 27.3. Kiinnostaako koodaus ja robotiikka- jatkokoulutuksen Helsingin yliopiston Minervatorilla (Siltavuorenpenger 5A). Jatkokoulutus on suunnattu opettajille ja opettajiksi opiskeleville, jotka ovat jo käyttäneet ohjelmointia ja robotiikkaa opetuksessaan.

Kohderyhmä

Tapahtuma on suunnattu peruskoulun opettajille ja opettajiksi opiskeleville, joilla on jo kokemusta ohjelmoinnista.

Ilmoittautuminen

Tapahtumaan mahtuu 80 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Tapahtuma on maksuton (lounas omakustanteinen). Ilmoittaudu osoitteessa http://bit.ly/robojatko perjantaihin 6.3. mennessä. Osallistumisvahvistus lähetetään ilmoittautuneille maanantaina 9.3. 

Tapahtuman ohjelma 8:30 – 9:30

Innostu ohjelmoinnista ja robotiikasta!

Pelillistä ja leikillistä oppimista Spherolla Innokas-koordinaattorit Minna Kukkonen ja Kati Sormunen

Petja Pyykkönen, Saimaan mediakeskus

9:30 – 11:30

Toiminnalliset työpajat

Voit osallistua päivän aikana yhteen neljän tunnin mittaiseen työpajaan. Työpajavalinta kysytään ilmoittautumisen yhteydessä.

1. EV3 ohjelmointia ja ongelmanratkaisua

Työpajassa syvennymme EV3:n soveltamiseen ja ohjelmointiin oppiainerajoja ylittävässä opetuksessa sekä RoboCup Juniorin kisalajien kautta. Työpaja keskittyy oppiainerajoja ylittävien ja eri kisalajeille sopivien algoritmien suunnitteluun ja toteutukseen.

Mikko Laamanen, Joensuun tiedeseura

2. Robotit valtaavat fysiikan luokan

Haluatko innostaa oppilaitasi fysiikan mittauksiin robottien avulla? Työpajassa tutustutaan EV3-robottien ja Data Logging -ohjelmiston hyödyntämiseen peruskoulun fysiikan oppitunneilla.

Piia Pelander ja Erkki Hautala, Vanttilan koulu, Espoo

3. Uusia mahdollisuuksia matematiikan opiskeluun Racket-ohjelmoinnin avulla

Kurssilla jatketaan Racket – kielen perusteiden opettelua ohjelmoimalla mm. ”geometrista taidetta” sekä tutustumalla siihen millaista matemaattista ongelmanratkaisua yksinkertaisenkin pelin tekemiseen liittyy.

Tiina Partanen, Lielahden koulu, Tampere

4. Irti rajoista Arduinolla

Haluaisitko tehdä valoshown, mutta Legon neljä porttia ei riitä? Tai tutkia luokan oman kasvihuoneen ympäristöä, mutta valmista hiilidioksidisensoria ei löydy? Ratkaisu voi olla Arduino! Pajassa tutustutaan Arduinon C-ohjelmointiin valmiilla osilla (http://www.seeedstudio.com/wiki/GROVE_System). Neljän tunnin aikana käydään läpi muiden laitteiden – kuten moniväriledien – ohjausta, sekä sensoreiden lukemista.

Tomi Pieviläinen, Innokas-verkosto, Espoo

11:30 – 12:30

Lounas (omakustanteinen)

12:30 – 15:00

Työpajat jatkuvat

15:00 – 15:30

Ohjelmointi ja robotiikka osana vuoden 2016 opetussuunnitelmaa – opettajien ja oppilaiden tarvekartoitus

Minna Kukkonen ja Kati Sormunen